Разширени вени – що е то?

Що е то вена?

Вените са кръвоносни съдове, които пренасят кръв от периферията към сърцето. Характерна особеност на вените са венозните клапи. Тези клапи са тънки образувания от съединителна тъкан, които имат форма на клапите на аортата и белодробната артерия. Тяхната здравина се определя от генетиката на всеки определен човек. При високо хидростатично налягане клапите възпрепятстват връщането обратно на кръвния поток.

shutterstock_357518690

Причини за разширените вени

Проблемите с разширените вени започват, когато процесът на изтласкване на венозната кръв към сърцето се наруши. Причините за това са най-различни, започвайки от:

 • заседнал начин на живот;
 • бременност;
 • напреднала възраст;
 • травми и др.

Разширените вени са заболяване предимно на кръвоносните съдове на краката, познато още като варикозна болест. Това са вени, които са разширени, огънати и удължени, в резултат на нарушената функция на клапанния им апарат. Те са едно от най-честите заболявания на женския пол. Според изследвания разширените вени засягат 1/3 от населението на Земята.

Симптоми на варикозната болест

Варикозната болест протича в три фази. Първата е стадия на компенсацията. В този стадий дълго време може да нямате оплаквания и болки, но ако забележите следните симптоми, то е време да посетите лекар:

 • лесна уморяемост;
 • тежест в крайниците;
 • оток;
 • зачервяване;
 • схващане през нощта;
 • подуване на краката и глезените и др.

През втората фаза на венозната недостатъчност под повърхността на кожата започват да се забелязват тъмносини, мрежовидни разширени венули. Те са разположени предимно около глезените и външната страна на бедрата.

Появявайки се върху кожата, сините съдове започват да се уголемяват, да порастват и стават релефни. Тогава настъпва и третата фаза на болестта. Тук се появява и болка, която е причинена от уголемените и изпъкнали вени. В резултат на това се забелязват отоци по глезените, сърбеж и възпаление на кожата. Може да се стигне и до поява на екземи и язви, които могат да причинят кръвоизливи.

Как да избегнете разширените вени?

 1. Носете удобни обувки с подходяща височина. Избягвайте обувки с равна подметка, на прекалено висок ток или такива, които ви стискат.
 2. Носете свободни дрехи. Ограничавайте носенето на дрехи, които са прекалено тесни, притискат вените и възпрепятстват правилното им функциониране.
 3. Движете се, колкото се може повече. Ако работата ви изисква продължително стоене на едно място, то правете кратки почивки или разходки до кафемашината. Така ще раздвижвате краката си и те няма да отичат.
 4. Изберете подходящ спорт. Движението ще ви повлияе благоприятно и ще допринесе за постигането на добър тонус.
 5. Завършете деня си с хладен душ на краката. В края на деня, преди да си легнете, облейте краката си с хладен душ отдолу нагоре. Така ще намалите чувството на болка в краката и ще подобрите венозната функция.

  За да подсигурите спокойствието си, можете да  включите към гореизброените съвети и Лимфавен, който чрез активните си съставки ще въздейства върху различните причини на венозна и лимфна недостатъчност на кръвообръщението.