Body, skin care, woman smears moisturizing lotion or cream on shoulder, cosmetology at home

Рутина за грижа за кожата на цялото тяло

Обикновено кожата на лицето е тази част от тялото, която получава най-много и най-внимателни грижи. Останалата част от най-големия човешки орган често бива пренебрегвана и оставена на заден план. Този подход е неправилен, тъй като епидермисът се нуждае от определено внимание и подходящи за целта козметични продукти, независимо от това за коя част от тялото става въпрос.

За да избегнете неприятни кожни проблеми и да се чувствате добре в собственото си тяло, ние, от BioLife Cosmetics, сме ви подготвили примерна рутина, която може да следвате в грижата за кожата на цялото тяло. Останете с нас до края на статията, за да разберете каква е тя!

Защо кожата се нуждае от грижа и специално внимание

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло, който изпълнява множество функции. Тя съставлява визуалната идентичност на всеки индивид, помага за отделянето на токсините чрез потта, но най-вече предпазва организма от външните фактори. Ролята на кожата като защитна бариера е основната функция, за която трябва да се грижите.

За целта следва да знаете следните факти:

 • Всеки месец кожата се обновява, но този процес се случва по-бавно с естественото напредване на възрастта;
 • Хидратацията, слънцезащитата, хранителните навици, сънят, ежедневието, движението и достатъчният прием на течности са взаимосвързани и от комбинацията между тях пряко зависи състоянието на кожата;
 • Всеки човек притежава различен тип кожа, който обикновено е генетично обусловен. Употребата на козметични продукти обаче може да повлияе както благоприятно, така и негативно.
 • Освен защитна, кожата притежава и терморегулаторна функция;
 • Огромна част от кожата всъщност са мъртви клетки, които трябва да бъдат премахнати, за да се ускори обновяването.

Първият фактор, който трябва да вземете под внимание при изграждането на рутината за грижа и подбора на козметични продукти, е типът на вашата кожа.

В противен случай, например употребявайки продукти за мазна кожа върху суха, можете да влошите допълнително състоянието ѝ. Необходимо е и много добре да знаете какви козметични продукти можете и не можете да комбинирате, както и да се съобразите дали е редно да се излагате на слънчева светлина след нанасянето им например.

Годишните сезони и смяната им също са предпоставка да обърнете специално внимание на кожата си и да ѝ предложите грижите, от които се нуждае, за да бъде здрава и сияйна. Например през зимата е задължително да използвате хидратиращ крем, тъй като студът изсушава епидермиса.

А слънцезащитата е важна целогодишно, но напълно задължителна през летния период. По-подробна информация относно защо трябва да прилагате слънцезащитни продукти, независимо от сезона, ще откриете в нашата статия по темата.

Сред най-често срещаните последици от неправилната грижа за кожата са следните:

 • Усещане за опънатост, сърбеж и дискомфорт;
 • Лющене и образуване на петна;
 • Зачервяване;
 • Поява на несъвършенства;
 • Омазняване;
 • Разширени пори;
 • Нарушена защитна функция.
 • За да избегнете всички тези неприятни състояния, ви препоръчваме да си изградите рутина.

Рутина за грижа за кожата на цялото тяло от BioLife Cosmetics

Рутина за грижа за кожата на цялото тяло от BioLife Cosmetics

 • Душ: Душът е изключително важна част от ежедневието, но е много важно по какъв начин точно се къпете. Не използвайте твърде студена или гореща вода, както и агресивни универсални сапуни. По-скоро заложете на продукти, специално предназначени за вашия тип кожа, както и на внимателно подбрани душ-гел, крем или лосион.
 • Ексфолиране: Вече знаете, че кожата се състои от голям брой мъртви клетки, които трябва да бъдат премахнати. За целта с нежни движения масажирайте кожата, използвайки подходящ скраб или ексфолиант. Важно е да знаете, че максималният брой пъти в седмицата, в които е препоръчително да ексфолирате тялото си, е 2!
 • Нанасяне на крем: След ексфолиране, депилация и душ е добре да нанесете крем, който да успокои и хидратира кожата. Според специалисти, това трябва да се случи в първите минути след излизане от душа. Независимо дали ползвате антицелулитен, хидратиращ или push-up крем, нанасяйте го веднага след баня. Тук влизат и кремовете против стрии. Не пропускайте прилагането на крем, особено ако имате участъци от кожата със суха и напукана повърхност, каквато обикновено е тази на ръцете.
 • Защита: Не забравяйте за слънцезащитните продукти, както и тези против изпотяване. Внимавайте за съставките и гледайте да са възможно най-натурални, за да не подействат агресивно върху кожата.
 • Други продукти: Грижата за ръце и устни също не бива да остава на заден план, особено през студения период от годината.

Благодарим ви, че останахте с нас до края на статията! Запознахте се с основните причини, поради които кожата се нуждае от специално внимание, както и вече знаете с какви продукти може да ѝ го предоставите.

Надяваме се, че информацията ви е била полезна, и вече ще обръщате по-специално внимание на козметиката, която използвате! Разгледайте натуралната козметика, която предлагаме на нашия сайт, за да се запасите с възможно най-подходящите за вас продукти!