fbpx

Шафранът – “Червеното злато”

Какво е шафранът, за какво помага и как да се прилага?

Шафранът е подправка, получавана от цветовете на шафрановия минзухар (Crocus sativus), културен вид минзухар от семейство Перуникови (Iridaceae). Самото растение се нарича също съкратено шафран.

Той е доказано най-скъпата по единица тегло подправка в света, неслучайно сравнявана със златото. Тя безспорно е безценна – буквално и преносно. Едноименното растение, от което се добива подправката шафран, в повечето случаи расте в Испания и Франция. В Югозападна Азия расте в естествени условия, а за първи път е внесен и култивиран със стопанска цел в района на Гърция.

Въпреки че приложението му като подправка в кулинарния свят във вид на изсушен прах се счита за основно, то шафранът от поколения насам е известен и с лечебните си свойства, поради което е широко използван при множество заболявания и медицински състояния като:

При сърдечни болести и атеросклероза

Според учените маслото, приготвено от семки от шафран, е изключително полезно за сърцето, тъй като съдържа Омега-3, както и Омега-6 ненаситени мастни киселини, които, както вече е известно, имат грижата за безпроблемната работа на сърцето, понеже при проведени тестове върху доброволци било установено намаляване на лошия холестерол със 17%, а покачването на добрия било средно с около 14%.

Помага при диабет

Горепосоченото изследване доказва също и изключително положителното влияние на шафрана върху болните от диабет. Златната подправка намалява кръвната захар и регулира успешно инсулина, предпазвайки тази рискова група хора от усложненията, свързани с диабета.

Против рак

При медицински експерименти с мишки, на които е било предизвикано заболяването, а впоследствие даван шафран, се наблюдавало потискане на разпространението на смъртоносните ракови клетки.

Шафран при депресия

“Червеното злато”, както наричат шафрана, е подправка, известна не само с аромата си, но и с това, че лекува депресия. Причината шафранът да премахва потиснатостта се крие в неговия принос за производството на серотонин в човешкия организъм – хормонът на щастието.

Отслабване с масло от шафран

В последно време някои препарати за намаляване на теглото влагат в съставките си и масло от шафран. Богатото на Омега-3 и Омега-6 шафраново олио доказано подобрява чернодробния метаболизъм, избягвайки натрупването на токсините и мазнините в него, което води до превенция и лечение на затлъстял черен дроб (стеатоза). Друг ефект от употребата на това масло е намаляването на апетита и топенето на натрупаните мазнини, което логично води до отслабване. Ето защо ние ви препоръчваме нашия продукт Сатиете, който редуцира теглото като премахва стреса и намалява чувството за глад, създавайки усещане за ситост. Създаден на базата на сатиереал, първата сертифицирана активна съставка. Продуктът съдържа 100% натурален екстракт от цвят на шафран.