7 не толкова известни факта за синтетичните лекарства за сън

синтетичните лекарства за сън

Подбрахме за вас 7 не толкова известни факта за синтетичните лекарства за сън.

Това не са единствените не толкова известни факта , но са може би най-съществените факти. Ето ги и тях:

  1. В миналото особено популярно растение, което е играело ролята на синтетичните лекарства за сън, е бил сънотворният мак. Отглеждал се е дори и в България, докато тя е била в пределите на Османската империя. Не че на самите българи им е било разрешено да го използват за лични цели.
  2. Съвременната статистика посочва, че все повече тийнейджъри са зависими към сънотворните. Макар за медикаменти, които спадат към групата на барбитуратите или бензодиазепините да се изисква наличието на рецепта. В нашата държава, но и не само в България, както сами се досещате, не винаги е необходимо. Синтетичните лекарства за сън се продават по улиците на съвсем достъпна цена, подобно на сериозните наркотици. Каквито всъщност се явяват и те.
  3. В САЩ около 5 % от жените и около 3,5 % от мъжете употребяват синтетични лекарства за сън. Това поставя тези медикаменти сред най-често изписваните сред местното население.
  4. В САЩ над 42 000 души биват хоспитализирани в резултат на неправилната употреба на синтетичните лекарства за сън. Те или се пристрастяват към тях и зависимостта им трябва да бъде излекувана, или предозират с тях. В резултат на което има и не малко смъртни случаи.
  5. Ако не спите по 8 часа в денонощието, това не означава, че страдате от безсъние или че вредите на организма си по някакъв начин. Напротив, последните анализи на учените доказват, че при хората, които спят по 6 или 7 часа в денонощието, риска от преждевременна смърт е по- нисък. И съответно става по-висок, ако прекалявате със съня и прекарвате по 9 или 10 часа в леглото.
  6. Сред медицинските среди все повече се налага мнението, че синтетичните лекарства за сън трябва да бъдат изписвани на пациентите само в краен случай. Вместо това е добре хората, които имат проблеми със съня да бъдат лекувани с билки или с други натурални средства. Те не водят до зависимост (ако се приемат по начина, по който е предписан) и нямат странични ефекти.
  7. Най-новите проучвания по отношение на натуралните и билковите лекарства за сън, които имат положителен ефект върху здравия сън, показват, че шафрана е особено подходящ за подобни случаи. Той действа успокоително и освен срещу безсъние, се бори ефективно срещу стрес и депресивни състояния.