fbpx
Снимка отблизо на красива млада жена с модерни слънчеви очила, изгоряла, има положително изражение, почива на пясъчен плаж срещу син океан и скала, диша морски чист въздух или бриз. - BioLifeCosmetics

Слънцезащита в действие – всичко, което трябва да знаете за нея

С наближаването на лятото и засилването на слънчевите лъчения е време да обърнем внимание на една изключително важна тема – правилната слънцезащита. Истината е, че предпазващите от ултравиолетовите лъчи продукти следва да се използват целогодишно. Но през горещите месеци от годината това е абсолютно задължително правило. 

Разбира се, всеки човек иска да се наслади на своята почивка максимално и често отделянето на време за поставяне на слънцезащитни продукти се пренебрегва. Въпреки че витамин D е необходим за цялостното здраве на организма, е добре да сте наясно и с негативното влияние на ултравиолетовите лъчи.

В днешната статия ще разгледаме основните проблеми, до които прекомерното излагане на слънчева светлина може да доведе. Ще разберете също така и как най-лесно да се предпазите от тях.

Жена прилага слънцезащитен крем - BioLifeCosmetics

Какво представлява слънчевата радиация

С изтъняването на озоновия слой, навлизането на вредните ултравиолетови лъчи до земната повърхност се случва все по-лесно. Това прави слънчевата радиация много по-вредна и опасна за кожата. Основните лъчи, които вредят на кожата, са:

 • UVA лъчи – Те причиняват видимите признаци на стареене, понеже проникват по-дълбоко в дермата. Това лъчение уврежда на дълбоко ниво и е активно през целия ден;
 • UVB лъчи – Те предизвикват изгарянето и зачервяването на кожата, тъй като достигат само до епидермиса поради по-късата си дължина. UVB лъчите са най-опасни през обедните часове на деня.

След като UVA- и UVB-лъчите проникнат в кожата, те започват да разрушават клетъчната структува.

 

Последици от ултравиолетовите лъчи върху организма

Ако се чудите защо трябва да защитавате кожата си от слънцето, в следващите редове ще ви запознаем с основните последици от радиацията. Прекомерното излагане на UVA- и UVB-лъчение може да доведе до:

 • Зачервяване и изгаряне;
 • Поява на мехури и белене;
 • Поява на бръчки и застаряване на кожата;
 • Развиване на слънчева алергия;
 • Пигментни петна, бенки и лунички;
 • Увреждане на ДНК;
 • Рак и меланом на кожата;
 • Загуба на еластичност;
 • Свръхчувствителност и увреждане на очите.

Слънчево изгаряне по раменете на мъжете. Рамене с наранена кожа от - BioLifeCosmetics

Основни правила за ефективна слънцезащита

Чудите се как може да се насладите на слънцето, без да излагате здравето си на опасност? Ние, от Bio Life Cosmetics, сме насреща. Ще ви запознаем с основните правила и съвети, чрез които да предотвратите негативните последици от UV-лъчите. 

Вече знаете, че слънцезащитни продукти следва да се използват целогодишно. Но е важно да сте наясно и какви мерки да вземете, за да защитите здравето си максимално от слънчевата радиация.

 

 • Редновно подновявайте слънцезащитния слой – През лятото е задължително да нанасяте многократно продуктите с UVA- и UVB-филтър. Вероятно знаете, че числото на фактора всъщност означава и колко пъти повече действа продуктът в сравнение с естествените способности на кожата да се предпази от изгаряне. Тоест с 50-и фактор разполагате с 50 пъти по-голяма защита от естествената. В случай че са ви необходими 5 минути, за да не изгорите, след нанасяне на крем със SPF 50 това време става 5х50=250 минути. След това отново трябва да нанесете продукта.
 • Нанасяйте слънцезащитен крем върху всички открити части от тялото през лятото, дори и да не сте на плаж. Ултравиолетовите лъчи проникват и през дрехите, но е задължително да намажете лицето, ръцете и останалите части от тялото, които са в пряк контакт със слънчевата радиация.
 • Нанасяйте продукта внимателно – Не е достатъчно да намажете небрежно всички открити части от тялото. Всъщност, по-трудно достъпните ( скалп, уши, нос и ходила) изгарят най-лесно, защото кожата е най-фина.
 • Носете шапка – Въпреки че косата до някаква степен предпазва скалпа, той също може да изгори. Прекомерното нагряване на главата е възможно да доведе и до слънчев удар, затова е добре тя да бъде защитена максимално през горещите месеци от годината.
 • Не забравяйте да се хидратирате – Кожата се състои от огромен процент вода. Затова приемът на течности е много важен както за правилното протичане на всички жизнени процеси, така и за външния вид на епидермиса. Освен това, приемайки достатъчно количество вода, може да се предпазите от обезводняване и топлинен удар.

 

 • За децата е необходимо да се използва слънцезащита с много висок фактор, тъй като тяхната кожа е по-нежна и податлива на изгаряне.

Използвайте и лосион за след слънце – Не е правилно да се намажете единствено преди излагане на слънчеви лъчи. Добре е след това да успокоите раздразнената кожа с подходящ лосион за след слънце, който да помогне на епидермиса да се възстанови.

скептична-жена-с-изгоряла-кожа-BioLifeCosmetics

Доказани слънцезащитни продукти от Bio Life Cosmetics

На сайта на Bio Life Cosmetics ще откриете разнообразен каталог слънцезащитни продукти. Те ще ви помогнат да предпазите кожата си от силните ултравиолетови лъчи и да се насладите максимално на своята почивка. Не забравяйте, че колкото по-висок фактор слънцезащитен крем използвате, толкова по-дълго ще бъде защитена вашата кожа. 

Подборът на продукти е строго индивидуален поради различните характеристики на възрастта, кожата, желанието за тен и други фактори. На нашия сайт имате избор между висококачествени спрейове, лосиони, олио и кремове за преди и след слънце, както и бронзанти. Не забравяйте, че всички части от тялото, включително и устните, се нуждаят от правилна слънцезащита! Възползвайте се от възможността за бърза поръчка от разнообразния ни продуктов каталог директно от сайта на Bio Life Cosmetics!

Мама слага слънцезащитен крем върху раменете на дъщеря си. - BioLifeCosmetics

Благодарим ви за вниманието и се надяваме да вземете предвид гореспоменатите съвети при планиране на наближаващите отпуски и почивки. Забавлявайте се и не забравяйте да използвате слънцезащитни продукти, за да не попречи нищо на незабравимите летни мигове!