fbpx

Специални грижи за боядисаната коса

Червен, рус или кестеняв, какъвто и цвят да изберат, жените обожават току-що боядисаните си коси. Косъмът лъщи, косата е гладка, има чудесен блясък и изглежда силна и жизнена.

За жалост в зависимост от използваната боя и полаганите грижи, както и от индивидуалните качества на косъма, трайността на цвета може да варира.

shutterstock_281178557

Как да запазим цвета си за по-дълго време, нека видим по-долу:

Качествени овлажняващи продукти за грижа

Независимо дали се възползвате от услугите на фризьор, или боядисвате косата си вкъщи, не правете компромис с използваните продукти. Доброто овлажняване е важно за запазването на дълготраен цвят. Избирайте бои с овлажняващи компоненти в състава си – добър избор са боите, съдържащи растителни масла, и такива без съдържание на амоняк. Например боята за коса Color & Soin, предлагана от BioLife Cosmetics комбинира грижата на растителните масла и силата на житните протеини, като в серията освен боя може да намерите и овлажняващ измиващ шампоан за след боядисване, който да ви помогне да се погрижите за дълготрайност на цвета.

Измивайте боядисана коса по-рядко

Доколкото е възможно, опитвайте да измивате косата си по-рядко, например на 3-4 дни, за да запазите цвета максимално дълго време. Ако я измивате всеки ден, гарантирано ще скъсите времето до следващото боядисване. Добро решение между измиванията е да ползвате сух шампоан, съобразен с типа коса. Той ще поддържа косата ви в добро състояние, без да отмива цвета.

Изчакайте два дни преди първото измиване след боядисване.

След като боядисате косата си, оставете да минат поне 48 часа преди следващото измиване. Така новият цвят ще има време да се фиксира и да изглежда още по-наситен.

Използвайте специални продукти за грижа

За боядисана коса задължително изберете добра измиваща и подхранваща грижа, защото в противен случай цветът ще избледнее много по-бързо от обикновено. Избягвайте продуктите, съдържащи сулфити – те съдържат соли, които отмиват овлажняващия слой на скалпа и помагат на цвета да избледнее бързо.

Грижа за косата вкъщи

Когато имате време, обърнете внимание и на косата вкъщи. Има много домашни натурални продукти, които могат да ви помогнат в грижите за боядисаната ви коса. Кокосовото масло е чудесен овлажняващ продукт, а терапиите с горещо олио за коса придават невероятен блясък на косата с цвят. Терапиите с олио се полагат на чиста коса, след като са оставени да изстинат на стайна температура (внимавайте да не се изгорите), и косата се покрива с шапка за баня за по-голям ефект. След това се изплаква с хладка вода.

Не се къпете с гореща вода!

Горещата вода помага на косъма да се разтвори и така цветът пада по-лесно. Освен това косата се изтощава по-бързо. По време на миене на косата е добре да се придържате към хладка температура на водата.

Баланс в хранителния режим

Видът на косата ви е в пряка връзка с хранителните ви навици. Хранителните вещества, които тялото получава, когато се храни добре, спомагат за бързия растеж и лъскавина на косата. Храните, богати на желязо и протеини, подхранват скалпа и съдържащия се в косъма кератин, което засилва качествата на косата и стимулира нейния растеж. Храните, богати на протеини, като немазни меса, риба, спанак, соя, яйца имат благоприятен ефект върху вида на косата. Между храненията е хубаво да приемате плодове, зеленчуци, сурови ядки и др.

Добре е да се опитвате да ограничите използването на преси, сешоари и маши за коса, тъй като честата термична обработка на косата я изтощава и действа зле на качествата на нейния цвят.

Особено важно през летния сезон е да използвате продукти за коса с UV защита, за да предпазите цвета и здравината на косата.