Свойствата на аминокиселините с L- форма

Сигурно повечето от вас са чували по нещо за аминокиселините. За тези, които не са, това са химични вещества, които изграждат белтъците.

shutterstock_393880156

Аминокиселините в храната произвеждат протеин. При разграждането му те се усвояват от организма и стимулират различни функции. Аминокиселините имат различна по вид форма – L и D. L – формите са биологично активни аминокиселини. По-долу са изброени част от тях и техните полезни свойства:

L-глутаминът е аминокиселината в тялото, за която може да се каже, че присъства в големи количества. Тя се смята за храна на мозъка, като помага за по-добрата концентрация. Глутаминът помага за изхвърлянето на излишния азот от тялото. Той е и източник на енергия.

L-цистеинът е съдържаща сяра аминокиселина, която го прави антиоксидант. Помага за здравината на кожата и детоксикацията на организма. Той укрепва храносмилателната система като предотвратява щетите от продукти, които са нежелани от организма.

L-агрининът има способността да задържа азот, необходим най-вече за мускулатурата на човешкото тяло. Аминокиселината стимулира имунната система, както и освобождава инсулин от панкреаса. Известно е също, че е добър партньор на черния дроб, кожата и съединителната тъкан.

L-карнитинът се използва за транспорт на киселините в организма. Той е полезен, защото намалява натрупването на мастни киселини в сърцето, черния дроб и мускулите. Полезен е за хора, занимаващи се с културизъм, защото може да бъде приеман като хранителна добавка целогодишно.

Можем да обобщим, че ежедневния прием на аминокиселините с L-форма могат да повлияят благоприятно на тонуса и енергията на организма ви и да неутрализират свободните радикали. Допълнително свойство на всички аминокиселини от този вид е, че те са предшественици за образуването на азотен оксид в тялото, което води до подобряването на имунната система. Не на последно място е, че част от аминокиселините увеличават количеството на т-клетките, които по естествен начин убиват раковите клетки в човешкото тяло.