Упражнения за повдигане на дупе

Едно от най-големите предизвикателства пред една жена (и честа мисъл в главата) е “Kак да стегнa дупето си?”. Чудим се защо бедрата ни са големи, защо дупето ни е дебело или пък увиснало. Е, нека спрем дотук! Каквито и да са причините,  време е за действие. Има няколко упражнения, които несъмнено дават резултат и ни правят крачка по-близо до мечтаното дупе като на Бионсе или Джей Ло.

shutterstock_292794839

Клекове, клекове, клекове

Макар тази физическа активност да е поставяна няколко пъти под съмнение, определено е една от най-ефикасните. Има няколко вида клекове, но ние ще ви споменем два от най-добрите:

Широк клекЗадължително правило е коленете да вървят в една посока с пръстите на краката, както и бедрото да прави прав ъгъл с подбедрицата. По този начин се активира максимално работата на дупето като натоварването в предната част е минимално. Поемате си въздух, клякате не много ниско, след което издишате по време на изправянето, като е важно да отбележим, че не разгъвате коленете до горе.

Сумо клек – Акцентът на упражнението пада върху вътрешната и задната част на бедрата, както и върху седалището. Името на упражнението идва от това, че то наподобява стартовата позицията на сумистите преди началото на двубой. Поставяме краката на широчина по-голяма от тази на раменете. Пръстите на краката са в перпендикулярна позиция спрямо торса. Гърбът и гърдите са изправени, коремът е стегнат, а главата е в неутрална позиция. Спускаме бавно като вдишваме. Спускаме до тогава, докато бедрата заемат успоредна позиция спрямо пода. Продължаваме да държим тялото стегнато – гърдите, гърба и корема. Повдигаме се бавно нагоре като издишаме. Цялото напрежение от движението трябва да падне върху бедрата и седалището. Държим тялото стегнато.

Хубавото на клековете е, че можете да ги правите навсякъде – вкъщи, във фитнеса, в парка и където и да е другаде.

shutterstock_403536154

Ходещи напади

Базово, многоставно упражнение, което цели да стегне и оформи цялата долна част на тялото. Важно при изпълнението на упражнението е двете колена да правят прави ъгли с подбедриците и петата на предния крак да не се отлепя от пода. Правим крачка напред с ляв или десен крак. Спускаме задния си крак, така че коляното да е почти на нивото на петата на предния крак. Идеята е двата крака (при колената) да образуват  ъгъл приблизително равен на 90 градуса. Внимаваме коляното на крака, с който сме стъпили напред да не преминава линията на пръстите. Това може само допълнително да натовари коляното. Тежестта трябва да се поеме от петата на крака, с който сме стъпили напред. Гърбът и гърдите са изправени през цялото време. Главата е в неутрално положение, както при изпълнението на клек. Изправяме се като разгъваме колена. Завръщаме се в изходна позиция и сменяме с другия крак.

shutterstock_278388485

Странични махове с крака

Може да използвате стол за опора, ако ги правите в домашни условия. Заставате странично към него, така че да сте перпендикулярно. Започвате с маховете на краката, като се стараете амплитудата на размах да е възможно най-голяма. Можете да правите три серии с 20 повдигания на крак. Когато напреднете и сте готови за допълнително натоварване, можете при повдигането на крака да го задържате във въздуха за около 15 секунди и да го спуснете в изходно положение.

Не забравяйте да помогнете на дупето си и като се грижите за него със специални помади за целта – например продуктът PUSH UP. Той ще ви помогне да достигнете по-бързо до желаното стегнато дупе, благодарение на своя мултиактивен комплекс. Скулптуриращият гел за дупе PUSH-UP стяга и подобрява формата на задните части, видимо намалява появата на целулит и спомага за подобряване на отводняването и разпространението на вода в тъканите.