Видове алергии, причинени от боя за коса

Алергиите са свръхреакция на организма спрямо някои вещества, които се приемат от него като застрашаващи, дори и да не са такива. Има много причини за различните видове алергии, но най-честите са прекалената индустриализация и химизация на производството. Прекомерната употреба на химикали вреди не само на хората, но и на околната среда, което отново пряко рефлектира върху всички ни.

Кожата като орган е непрекъснато изложен на контактни въздействия с най-различни алергизиращи вещества. Съсредоточавайки се върху кожата на главата, ще обърнем внимание на три вида алергии, които могат да бъдат причинени от боите за коса.

shutterstock_402319951

Алергичен контактен дерматит

 

Появата на тази алергия се получава при честата употреба на боя за коса. Това е имунологична кожна реакция, която се получава най-малко след 10 дни от боядисването. В процеса на контактния дерматит молекулите са насочени от страна на някои имунни клетки, което води до образуването на мехурчета по главата, зачервяване или кожни грануломи.

Чувствителност към парафенилен диамин

 

Алергичната реакция към парафенилен диамин преминава с леко парене, зачервяване и сърбеж. В редки случаи може да се стигне до тежко състояние, наречено анафилаксия.

Анафилактичният шок е животозастрашаващо състояние, но се случва изключително рядко. Наблюдават се следните симптоми – задъхване, ниско кръвно и подуване на лицето. Ако почувствате тези симптоми, непременно се обадете на спешна помощ!

Контактна уртикария

 

Този вид алергия се появява изключително бързо от пет минути до половин час след досег с боя за коса. Последващите симптоми са: подуване на клепачите, зачервяване на кожата, петна по кожата, астма, повръщане и трудно преглъщане.

Предотвратяване на кожните алергии

За да избегнете кожните алергии, причинени от боята за коса, производителите на бои съветват да си направите тест за чувствителност, преди да нанесете боята. При теста се нанася част от боята на място, което е незабележимо, като например вътрешната част на ръката. Боята се оставя да престои един или два дни и ако след това няма никакви раздразнения или зачервявания, то боята не би трябвало да причини никакви алергии. Поради причината, че формулите на продуктите се сменят доста често, здравните експерти препоръчват да правите теста всеки път, когато имате нужда от боядисване или да използвате растителни бои като например Color&Soin.