Влияе ли кърменето на увисването на гърдите?

Връзката между майката и бебето по време на кърмене е като никоя друга. Ползите от кърмата са били обект на множество изследвания, които потвърждават положителните ефекти върху детето и майката. Дали обаче притесненията на част от жените, че при кърмене гърдите увисват са основателни? За да отговорим, първо ще разгледаме какво представлява увисването, какви са факторите за него, дали между тях е кърменето и какви мерки можем да вземем срещу това?

shutterstock_331898366

Увисването на гърдите, наричано още птоза, е нещо, с което всички жени се борят в даден момент от живота си. При много жени може да се появи доста рано и често пъти не е вследствие на раждане или кърмене на дете. Сравнително често увиснали гърди имат тийнейджърките с наднормено тегло или жените, които са свалили драстично килограми.

Най-честите причини, които могат да доведат до увисването на гърдите са:

– форма и размер на гърдите – по-тесните или по-големите гърди запазват формата си по-трудно в сравнение с по-малките и заоблени гърди;
– значително увеличаване на теглото, което води до разтягане на гърдите;
– пушенето намалява еластичността на кожата и може да доведе до увисване на гърдите;
– фамилните гени оказват съществено влияние върху формата и размера на гърдите, както и върху телесното тегло и лигаментите на Купър;
– в крайна сметка остаряването се отразява на всяка жена, без значение дали е раждала и кърмила дете. Нормалният процес на стареене има увисващ ефект върху цялото тяло, включително и върху гърдите.

И дали всъщност гърдите увисват от кърменето?

Не кърменето причинява увисване на тъканта на гърдите, а самата бременност. Когато бременността настъпи, млечните жлези започват да растат, каналчетата в гърдите се удължават и разклоняват, расте и броят на клетките, които произвеждат мляко. Растежът на жлезата измества мастната тъкан. При жените с много големи гърди, където има много мастна тъкан, тези промени може и да не са видими. Много възможно е гърдите да не се променят като размер, макар че навътре в тъканта подготовката за кърмене тече.

Първите седмици на кърмене водят до още по-голямо увеличаване на обема на гърдите. Това е особено ярко изразено около 4-5 ден след раждането, когато количеството на произвежданото мляко рязко се увеличава. Подуването на гърдите е предизвикано от обема на произвежданото мляко, от засиления кръвоток към тях и от предизвиканото от хормоналните промени задържане на течности.

Оказва се, че отбиването на детето има особено важна роля за наличието или липсата на увисване на гърдите след кърмене. Когато отбиването се случва естествено и по инициатива на детето, продължава известен период от време и не е изненадващо, то почти няма последици. Постепенно свиващата се жлезиста тъкан плавно се замества от мастна тъкан и формата се запазва.

Когато се наложи рязко отбиване, тогава няма време за такова преобразуване. Жлезистата тъкан се свива бързо, а натрупване на мастна тъкан обикновено няма. Рязкото отбиване причинява голямо увисване и омекване на тъканта на гърдите. За щастие, след половин до една година по-късно мастната тъкан в гърдите постепенно се натрупва отново. Формата може да се възвърне в голяма степен, така че е разумно да се изчака поне този срок, преди да се замислите за някакви драстични промени.

Докато чакате формата на гърдите ви да се възвърне, можете да използвате продукти, които спомагат за еластичността на гърдите. Такъв продукт е Push Up, който има доказана ефективност и е подходящ както за бременни и кърмещи майки, така и за всяка жена, която е изправена пред този проблем.