fbpx

Всичко за целулита

Какво е целулитът и как се образува?

Целулитът е проблем, с който жената се опитва да се пребори всеки ден. Той се появява през пубертета, но може да се яви и при вземане на контрацептивни хапчета, по време на бременността или след менопаузата. Грешно е да се мисли, че целулитът е следствие единствено от напълняване, защото много момичета със слаба структура също го имат.

shutterstock_397283230

Целулитът представлява натрупване на отпадъчни продукти, вода и мазнина в подкожния клетъчен слой. С разрастването си той притиска кръвоносните и лимфните съдове. Когато хванем здраво кожата и я стиснем, тя придобива вида на портокалова кора, ето защо той често бива наричан “портокалова кожа”.

Кои са факторите, които предразполагат към появата на целулит:

  1. Наследственото предразположение
  2. Хормонален дисбаланс – голямото количество на естроген може да бъде причина за образуването на целулита
  3. Неправилното хранене – голямо количество животински мазнини и малко количество растителни, изобилие от въглехидрати, липса на плодове, зеленчуци, витамини
  4. Възрастта
  5. Цигарите и алкохолът
  6. Наднорменото тегло
  7. Честите напълнявания и отслабвания
  8. Заседналият начин на живот

Видове целулит

Лекарите делят целулита на два вида. Първият вид е леката му форма, вижда се чак при притискане или свиване на тъканите на бедрата или седалището. Забелязва се, когато жената е седнала или е кръстосала крака. За щастие, този целулит е по-често срещан и по-безобиден и донякъде засяга повече жени. Вторият вид целулит е така наречения тип “портокалова кожа”. Той се забелязва дори при нормален стоеж или легнало положение. Той е доста по-тежък вариант, а е и по-забележим от пръв поглед.

Решение

Борбата с целулита е трудна, независимо в какъв стадий го имате, но не и невъзможна. Разбира се, искат се и някои жертви като повече воля и действие.

Упражненията са част от решението, но непременно в комбинация със здравословен начин на хранене. Когато сте свикнали да ядете по един начин, не е лесно да преобразувате навика си, но можете да започнете с малки крачки – като пиете повече вода, намалите мазните храни и газираните напитки. Допълвайте тези мерки задължително с лосион против целулит, който съдържа активни съставки като кофеин и каприлова киселина. Ние ви препоръчваме Push Up, който е скулптуриращ гел за дупето. Свойствата му помагат за видимото намаляване на целулита, за отводняването и разпространението на вода в тъканите.