Мъж на стол в тъмна стая

Какви са причините за високия холестерол и как да се справите с него?

В организма има както “добър”, така и “лош” (LDL) холестерол. В тази статия ще се съсредоточим върху лошия, причините за неговата поява и как може да се справите най-лесно и бързо с това опасно състояние. Високите показатели на холестерола означават, че вероятността от поява на сърдечно-съдово заболяване е в пъти по-голяма и спешно трябва да вземете мерки, като промените начина си на живот и започнете да обръщате внимание на храната, която приемате, и на движението, което извършвате ежедневно. Останете с нас до края на статията, за да ви помогнем да се погрижите за себе си правилно.

Какво представлява холестеролът

Ще започнем с това какво всъщност представлява холестеролът. Това вещество се намира по стените на всички клетки в човешкото тяло. Холестеролът е жизненонеобходим на организма за образуването на множество есенциални вещества, сред които витамини, хормони, киселини и др. Прекаленото му натрупване обаче върху стените на артериите и мазната му консистенция, която се отлага, предизвиква запушване, последвано от високо кръвно налягане и по-сериозни заболявания. Основната причина, е че образуваната от натрупалия се по стените на съдовете холестерол плака пречи на нормалното преминаване на кръвта и пренасянето на кислород и други вещества.

Мъж се държи за корема от болка

Причини за повишаване нивата на холестерол в организма

За да знаете как да се справите с това влошено здравословно състояние, е необходимо да сте запознати и с това защо то се появява. Сред най-основните причинители на висок холестерол са следните:

 • Генетична предразположеност – за съжаление, трудно може да повлияете на високия холестерол, когато е наследствено заболяване. Гените са отговорни за произведеното и изхвърленото количество лош холестерол. Но това не пречи да водите здравословен живот и да обръщате внимание на здравето си;
 • Тегло – колкото по-висок е процентът на мазнини в тялото, толкова по-голямо е и теглото. А с повечето килограми идват и многото здравословни проблеми, част от които е именно високият холестерол. Нездравословното тегло е сред основните причинители на повечето заболявания;
 • Хранене – консумацията на преработени и тестени храни, пълни с прости захари и въглехидрати, както и наситени мазнини, неминуемо води до наднормено тегло, завишен холестерол и по-голям риск от развитие на заболявания;
 • Активност – липсата на физическа активност освен че води до обездвижване и затлъстяване, намалява и кръвообращението и кислорода в кръвта, повишава нивата на стрес и добрия холестерол намалява за сметка на лошия;
 • Вредни навици – алкохолът, цигарите, стресът, липсата на сън и всички останали нездравословни навици също намаляват нивата на добрия и повишават LDL холестерола.

Жена седяща на диван яде пица

Симптоми на висок холестерол

Невинаги наличието на висок холестерол, особено в начален етап, е забележимо. Сред основните симптоми, които свидетелстват за подобен проблем, са:

 • Болка в черния дроб;
 • Прекомерно количество газове, киселини и тежест в стомаха;
 • Атеросклероза (поради стеснените кръвоносни съдове вследствие натрупалата се по кръвните пътища плака);
 • Сърдечно-съдови заболявания – инфаркт, инсулт;
 • Лошо кръвоснабдяване и отоци в крайниците;
 • Главоболие, замаяност и умора.

Съветваме ви, ако изпитвате колебание дали страдате от подобен проблем, редовно да си правите кръвни изследвания, за да го засечете навреме. За щастие, може да повлияете положително нивата на високия холестерол, а в следващите редове ще разберете как да го направите по напълно естествен начин.

Жена полегнала върху бягаща пътека

Как да се справите с високия холестерол по естествен път

След като вече сте наясно с причините и сериозните симптоми и последствия от високия холестерол, е време да ви кажем и как може да подобрите здравословното си състояние по напълно естествен и безопасен начин. Ако смятате, че страдате от висок холестерол, задължително следвайте следните съвети:

 • Обърнете внимание на храненето си

Диетата и режимът на хранене са един от основните фактори, определящи здравословното ви състояние. Необходимо е да набавяте на организма си всички микро- и макронутриенти, от които той се нуждае за правилното си развитие и функциониране. Особено при висок холестерол, задължително е да избягвате тестените и пакетирани храни, наситените мазнини, бързите въглехидрати и захари. Вместо това заложете на ненаситени полезни мазнини, плодове, зеленчуци фибри и омега-3 мастни киселини. Съществуват множество храни, сред които ядките и куркумата например, които са доказали положителното си влияние върху високия холестерол.

 • Не забравяйте да се движите

Движението може да ви помогне да намалите нивата на лош холестерол, тъй като активността стимулира синтеза на добрия. Освен това спортът, независимо дали посещавате фитнес, или редовно се разхождате в квартала, помага за подобряване на кръвообращението и дишането, насищането на клетките с кислород и подобряване на настроението.

 • Приемайте натурални хранителни добавки за черен дроб

Естествените хранителни добавки са задължителни, ако смятате, че не може да си набавите всички необходими вещества чрез храната. Съществуват и специално разработени хранителни добавки за черен дроб, борещи се с високия холестерол по напълно безвреден за организма начин. Подобни продукти имат дълготраен ефект, тъй като значително намаляват лошия холестерол, подобряват функциите на сърдечно-съдовата система, помагат на тялото да се пречисти и дори контролират нивата на кръвна захар. Съставките на хранителната добавка Липостерол са растителни, а резултатите на изследвани триглицериди след прием на продукта са еднозначни – едномесечен прием е достатъчен, за да се отчете положителна промяна в данните от кръвните изследвания.

 • Избягвайте алкохол, цигари, мазнини, както и прекомерно количество сол!
 • А ако смятате, че състоянието и симптомите ви са по-сериозни, непременно се консултирайте с лекар!

маса с зеленчуци и подправки

Благодарим ви, че останахте с нас до края на статията и се запознахте с основните причини, симптоми и начини за справяне с високия холестерол. Съветваме ви дори при липса на симптоми да се стараете да водите здравословен начин на живот и да залагате на натурални хранителни добавки, каквито ще откриете на нашия сайт. По този начин ще действате превантивно на появата на заболявания.