Как да спрем побеляването на косата?

Всеки определен етап от живота си се среща с проблема побеляване на косата. Той е потискащ за много хора, защото започват да се притесняват за външния си вид, а и за възрастта си. Не всичко е загубено обаче – нека разгледаме какво стои зад него и как можем да му противостоим.

Побеляване на косата

Защо побелява косата?

Побеляването на косата е естествен процес, който започва в различен момент за всеки човек, но най-често около 35 години.

Косъмът е бял по принцип. Той се оцветява от пигмента меланин чрез специализирани клетки, наречени меланоцити. Тези клетки отвеждат меланина в корените на косата. Той бива два вида: еомеланин (тъмен) и феомеланин (светъл).

Двата типа се комбинират в определено количество, което определя цвета на нашата коса. Това количество на свой ред зависи основно от гените ни.

Меланоцитите започват да отделят меланин още преди раждането ни и намаляват функциите си с времето. След 30-тата ни година, количеството отделен меланин намалява с по 10-20% на всеки 10 години. Механизмът на тази промяна досега е неизвестен.

Има ли други причини освен възрастта?

Има много фактори, които могат да причинят ранно побеляване на косата.

Намален прием на витамини

Косата ни се нуждае от хранителни вещества. Липсата на витамини, особено на витамин B12, може да причини ранно побеляване.

Недостатъчност на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е жлеза с вътрешна секреция, която се намира в шията. Ако тя е увредена или поради някаква причина не произвежда достатъчно хормони, това се отразява на цвета на косата.

Недостатъчно течности

Косата ни се нуждае от много течности. За поддържане на цялостно здраве и добър цвят на косата, пиенето на достатъчно вода е напълно задължително.

Травма

Въпреки че механизмът на действие все още е обект на спорове, някои учени се съгласяват, че психическата травма е в състояние да накара косата да побелее. Емоционалното здраве е важно за общото здраве, което на свой ред е от основно значение за здравето на косата.

Можем ли да спрем процеса?

Ако проблемът се крие в някой от гореспоменатите фактори, например недостатъчен прием на вода, тогава можете да считате, че разрешавайки го, ще спрете и процеса на побеляване на косата.

Ако опитате и не стане – това означава, че е от гените и възрастта. Не се плашете, съвсем нормално е и всеки е минал или ще мине по този път. Ако все пак желаете да прикриете белите косми, Ви препоръчваме боите COLOR&SOIN – те са напълно естествени и покриват 100% от косата с първото нанасяне.