fbpx

Защо да използваме слънцезащитни кремове?

Защо да използваме слънцезащитни кремове?

Ами много ясно, за да ни предпазват от слънцето, ще кажете Вие. Но от друга страна нали знаем, че именно слънцето е основният природен източник, даряващ организма ни с витамин D ? Какво излиза, че трябва да използваме слънцезащитни кремове или, напротив- да се откажем от тяхната употреба.
слънцезащитен кремЕто защо тук ще Ви запознаем по-подробно с това какво са UVA и UVB лъчите. И как те влияят на организма ни.
Названието UVA лъчи произхожда от френската дума Age, която в превод означава „възраст“. Защото именно тези лъчи се свързват с дехидратацията, набръчкването и преждевременното стареене на кожата. Това са и лъчите, които използват солариумите с цел придобиване на бронзов загар. Това са и лъчите, които проникват по-дълбоко в кожата ни.
За разлика от UVB лъчите, които преобладават най-вече от 10 до 16 ч., UVA-лъчите ни засягат през целия ден. Дори и през зимата, дори и когато навън е облачно или мрачно. Най-добрият начин да се предпазим от тях е чрез дрехите и чрез използването на слънцезащитни кремове. Винаги когато излагаме кожата си за по-продължителен период на слънце. През останалото време организма ни успява да си набави витамин D.

Какво се крие зад понятието UVB лъчи

А сега да разгледаме какво се крие зад понятието UVB лъчи. Тази дума има също френски произход и идва от Brulure, което означава „изгаряне“. С този тип лъчи се свързва както потъмняването на кожата, така и изгарянето ѝ, появата на бенки и бръчки. Те водят и до стареене на кожата, но в по-малка степен в сравнение с UVA- лъчите. Но именно UVB лъчите стават причина за слънчевите удари. А и двата вида ултравиолетови лъчи се свързват с рак на кожата.
Вече би трябвало да сте стигнали до извод защо да използвате слънцезащитни кремове. Факт е, че няма как още с отварянето на очите си да почнете да мажете цялото си тяло с избрания от Вас слънцезащитен продукт. И така на всеки 2 часа чак до свечеряване. Мажете се само когато излагате кожата си за продължителен период от време на слънчевите лъчи. Така хем ще предпазвате здравето и Външния си вид, хем ще можете да си набавяте така необходимия витамин D.