Защо грейпфрутът е полезен за здравето?

Грейпфрутът или така нареченият райски плод е микс между помело и портокал. Плодовете му биват червени, бели или розови в зависимост от вътрешността им. Независимо от цвета му, грейпфрутът е известен с безспорното си и полезно действие за здравето. Този плод е нискокалоричен, богат на фибри и е силен антиоксидант, който прочиства организма от вредните токсини. Грейпфрутът се свързва с токсините и подпомага тяхното изхвърляне от тялото.

shutterstock_210720958

Райският плод е пълен с витамини, нутриенти, ликопен, захар, калий, фосфор и др. В състава му влизат няколко основни елемента, които го поставят на първо място по полезност сред цитрусовите плодове.

  • Витамин С

Грейпфрутът е особено богат на витамин С – само половин плод  може да ви осигури 46,86 мг или 78,1% от препоръчителния дневен прием на витамин С. Редовната консумация на плода понижава нивата на „лошия” холестерол и на триглицеридите. Той помага на черния дроб да разгради мазнините по-бързо, вместо да ги трупа. По този начин се предотвратява окислението на холестерола и се намалява рискът от сърдечно-съдови заболявания, рак или инсулт.

  • Каротеноиди 

Картеноидите са съединения на растителна основа, които имат благотворно действие върху различни болести. Най-често се срещат в розовите и червените грейпфрути.

Изследване, публикувано в Dailymail, гласи, че при повишен прием на един от фитопротеините на грейпфрута – ликопен, се намалява рискът от рак на простатата т.е. с изяждането само на един розов грейпфрут осигурявате на организма си достатъчно количество ликопен, който ще подпомогне предотвратяването на болестта.

  • Лимоноиди

Лимоноидите са друг вид фитонутриенти, които са силно концентрирани във всички видове грейпфрут. Те са известни със способността си да детоксикират организма като спомагат за образуването на ензима, който увеличава разтворимостта на токсините, включително и на някои канцерогени. По този начин способстват за по-лесното извеждане на токсините извън тялото.

  • Пектинови фибри

Пектиновите фибри в грейпфрута забавят развитието на атеросклерозата. В изследване, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry, се показва, че червеният и белият грейпфрут намаляват липидните нива на хора, болни от коронарна атеросклероза.

Други минерали и витамини

Грейпфрутът е източник и на витамин А, който е необходим за доброто зрение, здравето на зъбите, меките тъкани и скелета. Съдържанието му включва и значително количество на фолиева киселина, която играе важна роля за правилното функциониране на мозъка и изграждането на ДНК и РНК.

Като допълнение към богатия асортимент от витамини, райският плод съдържа калий, който от своя страна спомага за работата на сърцето и съкращението на гладките мускули.