fbpx

Здравословни ефекти на наднорменото тегло

Както отбелязахме в една от нашите предишни статии, наднорменото тегло е сериозен проблем по целия свят. Вредите, които този проблем нанася, засягат почти всяка система в нашия организъм. Ако страдате от наднормено тегло, то вероятността да заболеете от диабет, сърдечни болести или дори рак се повишава значително. Механизмът, по който се случва този процес, може да е различен – от стрес в следствие на излишните килограми до сложни промени в хормоните и метаболизма. Проблемът с наднорменото тегло намалява качеството и дължината на живота в пъти. Нека разгледаме какви ефекти оказва върху организма този проблем.

наднормено тегло

Диабет тип 2

Диабет тип 2 е заболяване, при което нивото на кръвната захар е по-високо от нормалното. Този ефект води до проблеми със сърцето и бъбреците, до удар и до слепота. Това е най-често срещаният тип диабет. Освен генетичното предразположение към развиване на тази болест, фактори като застоял начин на живот, лош подбор на храни и наднормено тегло около кръста могат да предизвикат появяването й.

Около 80% от страдащите от диабет тип 2 имат наднормено тегло. Причината за това е изменението на клетките поради излишните килограми, което ги прави по-устойчиви към хормона инсулин. Инсулинът пренася захарта от кръвта до клетките, където тя се усвоява. Устойчивостта към него означава, че захарта не може да проникне и да бъде усвоена. В резултат на това тя остава в кръвта.

Високо кръвно налягане

При всеки удар на сърцето, то изтласква кръв през артериите към останалата част от тялото. Кръвното налягане най-просто казано е колко силно кръвта натиска стените на артериите. Високото налягане обикновено няма симптоми, но може да доведе до сериозни проблеми с бъбреците, както и редица сърдечни болести.

Повечето кардиологични болести са свързани една с друга и често споделят еднакви симптоми и ефекти. Наднорменото тегло повишава кръвното налягане, защото сърцето трябва да изтласква кръвта по-силно, за да достигне тя до всички клетки в организма. Този проблем също така може да увреди бъбреците, с чиято помощ се контролира самото налягане.

Метаболизъм

Разпространено е схващането, че хората с наднормено тегло имат бавен метаболизъм, но това не е напълно вярно. Метаболизмът е най-просто казано серия от химични процеси, при които консумираната храна се превръща в топлина и енергия от организма. Ако скоростта, с която се случва този процес, е по-висока, тялото може да превръща храната бързо в енергия. Затова хората с по-бърз метаболизъм често са спортисти или спортуващи хора. Ако пък имате бавен метаболизъм, организмът ще складира по-голямата част от макронутриентите (белтъци, въглехидрати и мазнини), а неизползваните в последствие такива ще се натрупат като мазнини.

Бавният метаболизъм не е задължителна причина за хората с наднормено тегло, а предпоставка за появяването на този проблем. Затова ние Ви препоръчваме ускорителя на метаболизма Липофедрин – качествена хранителна добавка, която улеснява загубата на мазнини.